Om ervoor te zorgen dat een concept voldoende toekomstpotentie heeft en inspeelt op de latente (onzichtbaar aanwezige) behoefte van de doelgroep, worden er trends meegenomen in het conceptingproces. Een trend kan omschreven worden als: “De richting waarin een verschijnsel zich ontwikkelt, waarbij dit verschijnsel een aanzienlijke impact heeft op de culturele, maatschappelijke of zakelijke omgeving waarin het zich ontwikkelt.” (Raymond, 2010). Het herkennen van trends is een ingewikkeld en vaak intuïtief proces. Ik zal het in 3 stappen kort toelichten.



OBSERVEREN
INTERPRETEREN
IMPLEMENTEREN
Het herkennen van trends begint met het observeren van de wereld om je heen, 24 uur per dag. Zie nieuwigheden en herken ze als eerste, sla ze op en documenteer ze. Zowel online als offline. Denk aan tijdschriften, nieuwe winkels of vooruitstrevende blogs op internationaal gebied.
Wanneer er steeds meer materiaal wordt verzameld kunnen er gaandeweg verbanden worden herkend. Zo komen nieuwe ontwikkelingen in de ene sector misschien ook wel terug in een andere. Op deze manier kan een trend worden gevormd.
Vervolgens is het natuurlijk de bedoeling om de trend bruikbaar te maken. Een trend kan bijvoorbeeld input geven aan een nieuw concept, maar een trend kan ook worden ingezet om huidige concepten aan te passen om de toekomstpotentie te vergroten.

Zoals hierboven staat beschreven begint het herkennen van trends met het constant observeren van de wereld om je heen en de nieuwe ontwikkelingen die daarin zijn te herkennen. Deze nieuwigheden noemen we 'coolhunts'. Klik op de button hiernaast om enkele coolhunts te bekijken.
COOLHUNTING
Trends zijn te herkennen op 3 verschillende niveaus: micro, macro en mega. Op micro niveaus zien we de gebundelde signalen, ofwel 'coolhunts'. Microtrends duren ongeveer 1 tot 5 jaar. Hierboven hangen macrotrends. Dit is als het ware de waardenverschuiving achter de microtrends en duren tussen de 5 tot 10 jaar. Overkoepelend zien me macrotrends. Deze trends zijn groots dat ze uiteindelijk hun invloed uitoefenen op elke sector en bedrijfstak. Megatrends duren over het algemeen tussen de 10 en 50 jaar. Om een duidelijk overzicht te creëren worden trends gevisualiseerd in een trendkaart. Hieronder vindt u zo'n trendkaart. Deze trendkaart dateert uit augustus 2017.